Till sidans topp

Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2016-11-04 11:03

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Mentorprogram för nyanlända permanentas - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mentorprogram för nyanlända permanentas

Nyhet: 2017-09-13

Mentorprogrammet Universitetsvän har som syfte att introducera personer med flyktingbakgrund till högre studier. Den första omgången startade i våras och blev så framgångsrik att den nu permanentas. Intresserade deltagare uppmanas anmäla sig till en ny omgång i höst.

- I den första omgången hade vi fler intresserade nyanlända än vi har möjlighet att ta emot. Därför startar vi nu en ny omgång av mentorprogrammet 11 oktober. Vi planerar också att genomföra minst en omgång per termin på permanent basis, säger Elizabeth George, samordnare för flyktingfrågor på Göteborgs universitet.

I mentorprogrammet Universitetsvän matchas aktiva studenter och doktorander från Göteborgs universitet med nyanlända. Mentorer och adepter får en introduktionsutbildning och möts på tre gruppträffar, med samtalsteman, som på olika sätt ska underlätta för adepterna att komma närmare universitetsstudier. När de planerade träffarna är klara kan mentorerna och adepterna själva komma överens om de vill fortsätta träffas på egen hand.

Tanken är att mentorprogrammet ska vara både roligt och nyttigt, innebära ett ömsesidigt lärande för mentorer och adepter, där de tar del av varandras erfarenheter och kunskaper från olika länder.

”Jag har lärt mig mer om hur universiteten fungerar med hjälp av personer som har samma mål i livet som jag. Nu vill jag jobba hårt för att börja studera så snart som möjligt”. Så skriver en av adepterna från pilotomgången i sin utvärdering.

Mentorerna studerar alla på Göteborgs universitet, på antingen grundnivå, avancerad nivå eller forskarnivå. Adepterna har antingen färdiga gymnasiestudier eller påbörjade och avbrutna universitetsstudier bakom sig. Mentorprogrammet Universitetsvän är ett samarbete mellan Göta studentkår, Göteborgs universitet med dess doktorandkommitté samt Göteborgs Stads Flyktingguide/Språkvän.

Vill du gå med i mentorprogrammet?
Den nya omgångens träffar är planerade till:

11 oktober, kl 17-19
25 oktober kl 17-19
15 november kl 17-19
6 december kl 17-19

OBs att datum för mentorträffarna har justerats efter publicering av nyheten.

Vill du anmäla intresse för att delta? Hör av dig till:

ordforande@gota.gu.se (studenter på grund- och avancerad nivå)
ordf.gudk@gus.gu.se (studenter på forskarnivå)
universitetsvan@gu.se (nyanlända)

På bilden ser du Castro Abo Jaan Alhebe, adept och Gró Einarsdóttir, mentor.
Här kan du se fler bilder från första omgången av mentorprogrammet Universitetsvän:
http://www.gu.se/omuniversitetet/refugees/Utbildningar-for-dig-med-flyktingbakgrund/mentorprogram

Vad gör Göteborgs universitet i flyktingfrågan?
Mentorprogrammet en av flera aktiviteter som Göteborgs universitet genomför, för att underlätta för nyanlända att hitta sin väg in till högre studier. Som exempel kan nämnas att universitetet löpande under året bjuder in till informationsträffar med tolk, gratis språkkurser online och Sommarskolan, som arrangerades i juni i år.
Läs mer på www.gu.se/refugees

AV:

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?