• Effekterna av hamnkonflikten ska granskas i ny studie

[2017-10-23] Den långvariga konflikten i APM Terminals containerterminal i Göteborg har lett till att volymerna i containerflödet är de lägsta sedan 2001. Stora rederier har ställt in direktanlöp med de största fartygen, stora företag har lagt om sina transporter och även små företag som är beroende av en fungerande import och export har påverkats.

• Matematiskt geni och hedersdoktor har oväntat gått ur tiden

[2017-10-23] Vladimir Voevodsky, världsledande matematiker och 2016 utsedd till hedersdoktor vid Göteborgs universitet, har hastigt avlidit vid 51 års ålder.

• Att använda rätt strategi i en komplex miljö

[2017-10-20] Att använda rätt sökstrategi är avgörande inom många aktiviteter. Men de hittills rådande strategierna har inte tagit tillräcklig hänsyn till att de flesta miljöer innehåller hinder av olika slag. Det visar en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

• Framtidens läkemedelsmolekyler under luppen

[2017-10-19] Hur läkemedelsmolekyler rör sig i lösning är fokus för en ny doktorsavhandling från Göteborgs universitet. ¿ Det krävs en balans mellan hur rörliga läkemedelsmolekyler bör vara för att de ska kunna binda optimalt till sina läkemedelsmål i kroppen, alltså de proteiner som medicinen ska påverka, säger Emma Danelius, författare till avhandlingen.

• Spelen som är mest beroendeframkallande

[2017-10-18] Vissa spel är mer troliga än andra att leda till spelberoende. Reglering och initiativ för ansvarsfullt spelande bör därför fokusera på dessa spelformer. Det visar en ny studie baserad på forskning vid Göteborgs universitet.

• Dags att anmäla sig till Nobel Week Dialogue

[2017-10-18] Årets tema är "The Future of Truth". Konferensen är populär och platserna begränsade, så registrera dig i god tid.

• En ny världsordning?

[2017-10-18] Inbjudan till seminarium den 19 oktober med bland andra Cecilia Malmström och Klas Eklund Den globala världsordningen genomgår en snabb förändring. Kina har börjat prata mer om frihandel och miljö medan USA går mot protektionism och klimatförnekelse. Brexit är i full gång medan det franska folket har röstat för ett starkare EU. Krig, klimatförändringar och befolkningstillväxt har skapat stora folkvandringar som sannolikt kommer att öka i framtiden.

• Nya ledningen för Göteborgs universitet fulltalig

[2017-10-16] Rektor Eva Wiberg är nu klar med rekryteringen av sin nya universitetsledning. Nuvarande områdeschef Anna Lindholm tar över som universitetsdirektör. Göran Landberg, chef för Wallenberg Center för Molekylär och Translationell Medicin, blir ny vicerektor för forskning. Fredrika Lagergren, prefekt vid Institutionen för tillämpad IT, får den nyinrättade posten som vicerektor för samverkan. Alla tillträder vid årsskiftet.

• Nudging får oss att äta mer vegetariskt

[2017-10-16] Maten vi äter har stor påverkan på miljön. Ny forskning från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet visar att vi med enkla metoder kan påverka restaurangbesökare att minska köttkonsumtionen till förmån för vegetarisk mat, med sänkta utsläpp av växthusgaser som följd.

• Nya gener som ger antibiotikaresistens kartlagda

[2017-10-16] Genom att analysera stora mängder av dna har forskare på Chalmers och Göteborgs universitet kartlagt flera hittills okända gener som gör bakterier motståndskraftiga mot den mest kraftfulla antibiotikan. Forskningen öppnar för insatser mot spridning av nya former av multiresistenta bakterier. Upptäckten publiceras i tidskriften Microbiome.

• Kraftig ökning av fetma bland barn i världen

[2017-10-12] Fetma bland barn och ungdomar i världen har blivit tio gånger vanligare de senaste fyrtio åren. Det visar en studie som publiceras i tidskriften The Lancet, där flera forskare från Göteborgs universitet medverkar. Om trenden fortsätter kommer fetma att bli vanligare än undervikt i världen inom bara några år.

• Förrädisk växelverkan i hjärnan vid rökning

[2017-10-12] Fram med cigarettpaketet, in med en cigg i munnen och tänd. Det är välbekanta handgrepp för en rökare, och samtidigt ett beteende som har starkare koppling till själva drogberoendet än man tidigare trott, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.