• Yanny eller Laurel? - lingvist förklarar varför vi hör olika

[2018-05-21] Det cirkulerar ett ljudklipp i sociala medier där en röst säger ett ord som folk uppfattar helt olika. Vissa hör Yanny, andra hör Laurel. Lingvisten Julia Forsberg vid Göteborgs universitet reder ut hur det kan komma sig.

• Allt fler svenska lärosäten redo att ta emot hotade forskare

[2018-05-18] Nätverket Scholars at Risk växer, både i världen och i Sverige. Nu står fyra svenska lärosäten redo att ta emot hotade forskare. Göteborgs universitet är ett av dem.

• HDK-student står bakom designen för årets medalj till Göteborgsvarvet

[2018-05-17] Oskar Summerton tar snart sin examen i Smyckekonst på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, men har redan nu fått det ärofyllda uppdraget att designa årets medalj till Göteborgsvarvet. Det är löparna själva som röstat fram Oskars designidé till det vinnande förslaget.

• Pappor i Biskopsgården och deras upplevelse av faderskap

[2018-05-17] Att hitta en balans mellan arbete och familjeliv är viktigt bland pappor i Sverige idag, enligt flera studier. Men urvalet till de studier som görs är många gånger inte särskilt representativt. Pappor som bor i mindre priviligierade områden saknas.

• Socioekonomiska skillnader i prehospital strokevård

[2018-05-17] De akuta insatserna vid stroke, innan man nått sjukhuset, ser olika ut beroende på patienternas socioekonomiska status, visar ny forskning. För patientgrupper med kortare utbildning och lägre inkomst hinner det gå längre tid innan diagnosen ställs, vilket kan påverka effekten av vårdinsatserna.

• Amazonas regnskog en vagga för många livsformer

[2018-05-15] Många av de djur och växter som nu finns på den amerikanska kontinenten kan spåras tillbaka till Amazonas regnskog, visar en ny forskarstudie.

• Arkeologiska DNA-analyser väcker internationell uppmärksamhet

[2018-05-15] En massiv studie av förhistorisk DNA ger ny kunskap om bland annat de första människorna som tämjde hästar, utvecklingen av våra språk samt det tidigaste utbrottet av hepatit B. Arkeologerna Kristian Kristiansen och Karl-Göran Sjögren har varit delaktiga i forskning som nu presenterats i tre uppmärksammade artiklar i tidskrifterna Nature och Science.

• Studenter utforskar järnåldersplats i Kungälv

[2018-05-14] I maj och juni är 20-30 arkeologistudenter på plats i Ytterby i Kungälv för att genomföra en utgrävning av en boplats från järnåldern. Förhoppningen är att ta reda på mer om boplatsens utsträckning och struktur.

• Östersjön visar vägen för världshaven

[2018-05-14] Uppvärmning, försurning, övergödning och syrefria bottnar är några av alla de förändringar som pågår eller förväntas i världens oceaner. Nu lanserar ett internationellt forskarteam Östersjöregionen som en modell för att förutse och få bukt med kommande förändringar i världshavens kustområden.

• Fjärranalys förbättrar kunskapen om Amazonas förhistoria

[2018-05-09] Århundraden innan européerna kom till Amerika utvecklades en regional socioekonomisk organisation i delar av Amazonas. Det framgår i en ny publikation av bland annat Per Stenborg, forskare vid Göteborgs universitet.

• Oväntat resultat när boende tyckte till om trafikbuller

[2018-05-09] Bullersmart design, tysta rum i bostaden - men också ökad acceptans för höga ljudnivåer i boendemiljön. Det tros vara förklaringar till att ett relativt nybyggt område i centrala Göteborg, beläget nära en hårt trafikerad motorled, inte alls upplevs så bullrigt som förväntat.

• Alger kan ta hand om näring från fiskodlingar

[2018-05-09] Kan näringsämnen i avfallsvatten från fiskodlingar renas med hjälp av alger och musslor? Ett mastersarbete vid Göteborgs universitet visar att det kan vara möjligt, men det finns också praktiska utmaningar.