Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Större risk för problem på grund av väder - inte krig

[2018-05-21] - Avbrott som beror på vädret, till exempel mycket snö, vatten eller stormar är nog en större risk än att det inträffar ett krig, säger Kenneth Lexell, planeringsledare på Samhällsskydd och beredskap i Göteborg.

[SVT Nyheter Väst]

Krig och motstånd ur drönarperspektiv utforskas i tre utställningar

[2018-05-21] Hur har krig, övervakning och motståndsrörelser förändrats av den nya drönartekniken? Det är frågan för ett stort konstnärligt forskningsprojekt som presenteras genom tre utställningar - som samtidigt pågår i tre länder.

[SVT Nyheter]

Gunnar D Hansson prisas av De Nio

[2018-05-21] Poeten Gunnar D Hansson får Samfundet De Nios stora pris på 400 000 kronor, skriver samfundet i ett pressmeddelande. "För en saklig och lekfull poetisk blandkonst, full av samtal mellan tider och texter", lyder motiveringen.

[Svenska Dagbladet]

"Det ser ut som näsdukar som vajar i vinden"

[2018-05-21] Fira dagen för biologisk mångfald genom att se det ovanliga näsduksträdet i Göteborgs botaniska trädgård.

[Göteborgs-Posten]

Filip är bäst i länet i matte- och en av de bästa i landet i stor tävling

[2018-05-21] Filip Cederblad på Hammarskolan i Surahammar fortsätter rada upp fina placeringar i olika mattetävlingar. I årets Kängurutävling blev han sexa bland Sveriges alla niondeklassare.

[Vestmanlands Läns Tidning]

Göteborgs universitet inför digitala examensbevis

[2018-05-21] I samband med införandet av Ladok3 övergår universitetet till att utfärda digitala examensbevis. På så vis blir hanteringen snabbare, smidigare och säkrare för både studenter och administratörer.

[Medarbetarportalen]

Nu blommar näsduksträden!

[2018-05-21] Lagom till Biologiska mångfaldens dag 22 maj har näsduksträden i Botaniska nu fått sin karakteristiska vita färg. Det finns två näsduksträd i Botaniska trädgården - ett i Japandalen och ett i Bambulunden.

[Tanalys]

Tufft för nyanlända

[2018-05-21] FILIPSTAD: Filipstad ligger högt i antalet utrikes födda utan jobb Både Filipstad och Hällefors är bland de kommuner i landet där arbetslösheten bland utrikes födda ökat mest mellan 2014 och 2017.

[Nya Wermlands-Tidningen Plus]

Islamofobin spelar fascister i händerna

[2018-05-21] Replik från Mattias Gardell efter kritiken från Amineh Kakabaveh REPLIK. Fascismen är på väg tillbaka som politisk kraft i stora delar av Europa.

[Aftonbladet]

Gemensamma nämnare

[2018-05-21] Med största sannolikhet blir det här första gången jag citerar Håkan Hellström: "Det kommer aldrig vara över för mig". Men så är det också första gången som vi i tidningen möter personer som inte verkar vilja sluta plugga.

[Spionen]

Ny sjukdomsmekanism vid KOL och kronisk slemhosta upptäckt

[2018-05-21] En ny studie ledd av forskare vid Karolinska Institutet visar att den kroppsegna signalsubstansen IL-26 tydligt ökar i luftvägarna hos rökare, särskilt hos rökare med akut försämring av KOL, kronisk slemhosta eller bakterier i luftvägarna.

[Karolinska Institutet]

Pappor i Biskopsgården om upplevelsen av faderskap

[2018-05-21] Att hitta en balans mellan arbete och familjeliv är viktigt bland pappor i Sverige idag, enligt flera studier. Men urvalet till de studier som görs är många gånger inte särskilt representativt.

[Expertsvar]

En ny pusselbit till vad som styr åldrandet och åldersrelaterade sjukdomar

[2018-05-21] En grundläggande upptäckt om hur cellen är sammankopplad för att styra åldrandet presenteras i den internationellt ledande tidskriften Cell Metabolism.

[Min Medicin]

Förtroendet för SVT fortsätter att sjunka

[2018-05-21] Förtroendet hos allmänheten för Sveriges Television är nu rekordlåga 58 procent. Det visar den årliga och nya Förtroendebarometern. Varje år genomför Sifo Förtroendemätningen, i samarbete med Göteborgs universitet.

[Länsposten]

KB utmanar med nya söktjänsten Arken

[2018-05-21] Digitaliserade arkiv.Nu lanserar Kungliga biblioteket Arken - en tjänst för att söka i digitaliserade arkiv. Men också en konkurrent till det befintliga Alvin som flera av universitetsbiblioteken använder.

[Biblioteksbladet]

Rekordmånga proffspolitiker i Helsingborg - har fyrdubblats ...

[2018-05-21] Antalet proffspolitiker i Helsingborg har fyrdubblats på 20 år. Idag har 24 pers...

[Helsingborgs Dagblad Premium]

Pressinbjudan: Forskarna på slottet på Hälsinglands museum den 23 maj

[2018-05-21] Tema: Hälsingegårdar förr och nu - om måleri, religion och framtid Möt oss denna gång i Hudiksvall i samarbete med Hälsinglands museum. Det blir en kväll med samtal kring konst och hur vårt kulturarv förenar oss.

[Expertsvar]

Tidskriftsavtal med Elsevier sägs upp

[2018-05-21] Universitetsbibliotekets tidskriftsavtal med Elsevier upphör från och med den 30 juni 2018. Det är Bibsamkonsortiet (KB) som beslutat att inte förnya avtalet eftersom Elsevier inte kan möta de nya krav som ställts på öppen tillgång.

[Medarbetarportalen]

Homo consumericus lever i ett ohållbart system

[2018-05-21] Det måste enkelt uttryckt bli olagligt att producera mer än vad jorden tål. Vi är aldrig INTE konsumenter.

[ETC]

Gräspollensäsongen är här

[2018-05-20] Björkpollenhalterna har börjat sjunka men nu kommer nästa pollenvåg och då handlar det om gräspollen.

[Sveriges Radio Blekinge]

Hon får pengar för cancerforskning

[2018-05-20] Jenny Nyqvist, överläkare vid kirurgkliniken, Skaraborgs Sjukhus, får 200 000 kronor i stöd till sin forskning om bröstcancer. Det är insamlingsstiftelsen Lions cancerfond Väst som delar ut stipendiet.

[Skaraborgs Läns Tidning]

"Får jag snygga magrutor ska jag gå till stranden"

[2018-05-20] Den manliga "extremkroppen" är på väg tillbaka, menar professor Thomas Johansson som forskar om maskulinitet och manlighet. Idealet har blivit tuffare, med inspiration från 70-talets bodybuildingkultur.

[Svenska Dagbladet]

Smarta glasögon ska göra vården smidigare

[2018-05-20] Ny teknik är nyckeln till framtidens sjukvård.På en av Sahlgrenskas operationsavdelningar testkörs nu ett slags smarta glasögon. Via en liten monitor kan narkospersonal övervaka patientens puls och blodtryck.

[Göteborgs-Posten]

Två gånger sparkad för sina galna idéer - nu har Olle Langseth växt upp

[2018-05-20] Karriärsöndag Skämtet om att skada ett sött lamm är en av Olle Langseths mer kostsamma historier. Forsman & Bodenfors nyförvärv berättar om konsekvenserna av sin unga 90-talshybris - och hur han plockades ner på jorden igen.

[Resumé]

Värsta väljarkriserna för S - en faktor går igen

[2018-05-20] Från Håkan Juholts bostadsaffär till Mona Sahlins misslyckade budget - Socialdemokraterna har de senaste 30 åren sett väljarstödet rasa flera gånger. I senaste SvD/Sifo är stödet historiskt lågt.

[Svenska Dagbladet Premium]

Nya lagen - så fungerar samtycke: "Utmaning för domare"

[2018-05-20] Det är nej tack som gäller - tills du får ett tydligt ja. Så kan den nya samtyckeslagen som börjar gälla i sommar beskrivas.

[Borås Tidning Plus]

Mörk sommar med Lars Lerin

[2018-05-20] Första gången Lars Lerin sökte till Liljevalchs kom det ett refuseringsbrev med posten, stämplat med ett stort rött R. Nu fyller Sveriges mest omhuldade målare konsthallen med sina verk.

[Arbetarbladet]

Demker: På spaning efter den tid som flytt - eller den nya nostalgipolitiken

[2018-05-20] Det finns en längtan i svensk politik. Väldigt många längtar efter att allt det där tjatet om invandring, religion och genuspedagogik liksom skall försvinna.

[Borås Tidning]

Här är folkfesten under Göteborgsvarvet

[2018-05-19] Medan runt 40 000 löpare sprang hejade andra på eller tog en kaffe i solen. Martin Grunnesjö, som har sprungit Göteborgsvarvet flera gånger tidigare, sitter i år på en filt i solen på Vasagatan. - Vi njuter av att inte springa.

[Göteborgs-Posten]

Danielle, 32, avbröt cancervård - födde tvillingar innan hon...

[2018-05-19] Danielle, 32, sköt upp cancerbehandlingen för att inte skada sina ofödda tvillin...

[Expressen]

Hårdare tag mot de kriminella fungerar visst

[2018-05-19] I debatten låter det ofta som att hårdare tag mot brottsligheten inte har någon ...

[Expressen]

En medieprofessors död

[2018-05-19] Foto: Dan Hansson/TT Professor Karl Erik Gustafsson har avlidit. Här på en bild från 1998. På onsdagen (16/5) läste jag i Medievärlden att Karl Erik Gustafsson har avlidit. Det gjorde han på lördagen (12/5), efter en tids sjukdom.

[Sydöstran]

Gräspollenvåg drar in över Blekinge

[2018-05-19] Mängden björkpollen har börjat avta i södra och mellersta Sverige. Men den som är allergisk kan inte att andas ut riktigt än. Nu kommer gräspollenvågen.

[SVT Nyheter Blekinge]

Beredskapsläge på Sahlgrenska inför Varvet

[2018-05-19] Extra läkare och sjuksköterskor har kallats in, ambulanssjukvården är kraftigt förstärkt och Sahlgrenska universitetssjukhuset är i beredskapsläge. Göteborgsvarvet kan starta.

[Göteborgs-Posten]

Yougov: Innesittande stressar många när vädret ute är fint

[2018-05-19] Majoriteten blir stressad av att sitta inne när det är fint väder ute. Vitaminbrist? I så fall räcker det med en kvart utomhus mitt på dagen för att må bättre, enligt forskare.

[Metro]

Alla bilder från Göteborgsvarvet 2018

[2018-05-19] Göteborgsvarvet är mer än bara tävlande elitidrottare: Det är också folkfest, trängsel och kämpaglöd. Här har vi samlat ihop det bästa från världens största halvmaraton. Göteborgsvarvets känsloskala: Glädje, skratt, gråt och extrem vilja.

[TTELA]

"Vägvalet har inte gjort något fel"

[2018-05-19] Vägvalets hjärtefrågor är i ropet, men det är inte säkert att det ger dem fler röster. Det tror statsvetaren Folke Johansson.

[GöteborgDirekt]

Nästa pollenvåg på ingång

[2018-05-19] Björkpollenmängderna har nu börjat avta i Syd- och Mellansverige och dra norrut....

[Sydsvenskan]

I demokratins tjänst

[2018-05-19] Demokratins överlägsenhet ligger i dess djupa mänsklighet. För det är med demokr...

[Sydsvenskan Premium]

Merly tvingades sälja sin kropp - som 14-åring

[2018-05-19] Merly Åsbogård låstes in och våldtogs i en lägenhet. Som 14-åring tvingades hon sälja sin kropp till vuxna män. - Flera gånger var jag tvungen att gå från skolan för att jobba, säger hon. Det är påsk.

[Aftonbladet]

Malin Englunds filmprojekt lyfter lesbisk kärlek på landsbygden

[2018-05-19] Byhåla 647 är arbetsnamnet på en kortfilm som ska bli en långfilm om att vara lesbisk och vilja bo kvar på en mindre ort. Bakom projektet står Malin Englund, snart nyutexaminerad filmregissör som själv växte upp i Strängnäs och Åkers styckebruk.

[Eskilstuna-Kuriren Plus]

Sven planerar - för ett år till sjöss

[2018-05-19] Ensamseglaren Sven Yrvinds lågenergibåt Exlex står fortfarande i verkstaden. Maten som ska räcka i 360 dagar finns redan ombord. På måndag reser han. Fixlistan ligger på bordet. Vissa saker är redan överstrukna.

[Västerviks-Tidningen Premium]

Uppgivenheten sprider sig i S: Kan gå åt helvete

[2018-05-19] Premium Socialdemokraterna har redan en plan kallad "S 2025" för hur partiet måste moderniseras efter valdagen. - Det är förändra eller dö, men man hinner inte förändra sig före valet, säger en partistyrelseledamot.

[Svenska Dagbladet Premium]

Trettio år efter Säldödens härjningar

[2018-05-19] Den flöt en död knubbsäl upp på en strand vid Morups Tånge i Falkenberg. Det blev starten på en varm sommar fylld av svarta rubriker, politiska utspel - och en Västkust fylld av ruttnande sälar.

[Svensk Jakt]

Bevara Truckstop Alaska

[2018-05-19] Efter polisinsatserna mot den fria musik- och kulturföreningen Truckstop Alaska är det osäkert vad som kommer att hända med klubben. Ett hot mot Trucken kommer dock att vara ett hot mot alla liknande verksamheter.

[Göteborgs-Posten]

Mörk sommar med Lars Lerin

[2018-05-19] Första gången Lars Lerin sökte till Liljevalchs kom det ett refuseringsbrev med posten, stämplat med ett stort rött R. Nu fyller Sveriges mest omhuldade målare konsthallen med sina verk.

[Fagersta-Posten]

Samma skatt, olika välfärd? Det håller inte

[2018-05-19] Gärna stöd, skatterabatter och större engagemang för landsbygden. Men vad som är nödvändigt för att inte klyva landet ytterligare är att omvärdera vad det är som ska ingå i den välfärd alla svenskar har rätt till.

[Borås Tidning]

Forskaren: "Att rösta är en social handling"

[2018-05-19] Förstagångsväljare som bor kvar hemma har högre valdeltagande än utflyttade 20-22-åringar, det visar forskning.

[Ulricehamns Tidning Plus]

Demokraterna får lågt stöd bland unga göteborgare

[2018-05-18] Mer än var tredje äldre väljare skulle rösta på Demokraterna om det vore val i dag. Det kan kopplas till motståndet mot Västlänken, enligt flera statsvetare. - Västlänken är väldigt komplext och ger väldigt allvarlig skada för Göteborg.

[Göteborgs-Posten]

Jakten på tystnaden

[2018-05-18] Det ostörda tillståndet verkar ha blivit en bristvara och kanske just i en tid när vi behöver lugnet mer än någonsin. Vad är förklaringen till att oljudet verkar öka?

[Sveriges Radio P1]

Trenden: Begravas med mobilen

[2018-05-18] Professor Micael Dahlén bjöd publiken på Näringslivmässan i Norrköping på en hisnande timme när han pratade om framtiden - som redan är här.

[Norrköpings Tidningar Premium]

Ekonomiexpert vill att kommunkunskap blir gymnasieämne

[2018-05-18] Många svenskar vet inte vad deras skattepengar går till. Ekonomen Hans Petersson...

[Helsingborgs Dagblad Premium]

GP/Sifo: Väljarflykt från S - SD samlar på sig starkt stöd inför valet

[2018-05-18] Socialdemokraternas asylutspel har inte gynnat opinionsstödet. I stället tappar man väljare till Moderaterna och Sverigedemokraterna, visar GP/Sifos väljarbarometer. - Man frågar sig vem som har den bästa politiken i invandringsfrågan?

[Göteborgs-Posten]

Unga canceröverlevare har sämre sexuell hälsa än andra unga

[2018-05-18] Maria Olsson, med dr, specialistsjuksköterska, Sahlgrenska akademin; uppföljningsmottagning för vuxna efter barncancer, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Nationellt stipendium för demensvård till chef i Linköpings kommun

[2018-05-18] 18.5.2018 16:22 | Linköpings kommun Dela Pia Fransson, verksamhetschef på Järdalavägens vårdboende, har utsetts till årets stipendiat för gott ledarskap i demensvården.

[Via TT - Pressmeddelanden]

Göteborgsvarvet i siffror

[2018-05-18] Vilken liten praktisk pryl är det som delas ut i mer än en kvarts miljon exemplar redan innan löparfesten ens dragit igång på lördag? Svaret på den frågan och en massa andra oväntade siffror hittar du här nedan.

[GöteborgDirekt]

50 sköterskor kräver samarbete för sex timmars arbetsdag

[2018-05-18] I en debattartikel kräver 50 undersköterskor och sjuksköterskor på Sahlgrenska att Kommunal och Vårdförbundet tillsammans ska kämpa för arbetstidsförkortning.

[Proletären]

Efter Paypal-försäljningen - Izettles grundare sällar sig till skaran av Sveriges techmiljardärer

[2018-05-18] Adelsmannen Jacob de Geer och doldisen Magnus Nilsson blev just landets senaste techmiljardärer. Minecraft-skaparen Markus "Notch" Persson, Kazaa- och Skype-grundaren Niklas Zennström och Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.

[Veckans Affärer]

Skolan viktigast i valet - om tjänstemännen får bestämma

[2018-05-18] Det är jämnt mellan blocken och skolan är den viktigaste frågan. Samtidigt är många osäkra på vilket parti som driver den bästa politiken för detta. Den bilden träder fram i Novus undersökning av TCO-medlemmar.

[Göteborgs-Posten]

Svagt stöd för Sterka i högskolan

[2018-05-18] Bara 3 av 70 var för namnbyte från Fackförbundet ST till Fackförbundet Sterka när ST-företrädare inom universitets- och högskoleområdet samlades till ordförandekonferens.

[Publikt]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?